Börzsöny: Sződliget - Verőce - Szokolya - Nagybörzsöny
 
Magyarország / Kirándulások Belföldön / Kirándulás Belföldön
Utazás módja:
Busszal
Ellátás:
leírás szerint
Szálláskategória:
Program szerint
Szobatípus:
Program
Időtartam:
1 nap
Utazás azonosító:
509670


Az időpontokat oldalirányú "seprő" mozdulattal lapozhatod is!
Bizonyos árak csak a szállásra vonatkoznak, vagy nem tartalmaznak minden útiköltséget. Kérjük nézd meg az ajánlat részletes árinformációit.

Időpont:  2024. február 17.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 7.45 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 8.00 órakor

Program:

A vulkáni eredetű Börzsöny hegység népszerű és kedvelt kirándulóhely, Magyarország harmadik legmagasabb hegysége. Vízfolyásokban gazdag, több mint 300 forrása közül ötven 600 m magasság fölött ered. A Börzsöny vidéke az ember megjelenésétől fogva lakott hely, ennek legrégibb nyomai az új kőkori telepek. A vidék gazdag történelmi múltja, népművészetének emlékei megjelennek a mesék és legendák világában, a boszorkány- és a betyártörténetekben, Petőfi Sándor útirajzaiban.

Első megállónk Sződliget, ahol a festői Horgásztóval ismerkedünk, mely bájos nádtetős kunyhóiról vált híressé. Az ember a tó körül járva úgy érezheti magát, mintha egy mesevilágba csöppent volna, és a faházak egy különálló világot, egy törtfalut alkotnak. Nem véletlen, hogy a tó beceneve a Mesetó. Ezután Verőcére látogatunk, ahol a Gorka Múzeumot nézzük meg. Gorka Géza a 20. század első felében élt magyar keramikusok egyik legjelentősebb alakja. Gorka neve mindenekelőtt a zománctechnikával fonódott össze, különösen az általa kifejlesztett repesztett zománcéval. Egykori lakóhelye, otthona ma múzeum, ahol a Gorka család több tagjának munkáiban is gyönyörködhetünk. Utunkat folytatva Szokolyán a Mányoki-Viski Kiállító terem és Emlékszobát tekintjük meg. Kevés község mondhatja el magáról, hogy két festő szülöttet adott a magyar és egyetemes kultúrának. Szokolya méltán lehet büszke két nagy fiára: Mányoki Ádámra, a barokk festészet nagy mesterére, és Viski Jánosra, a naturalista állatképfestőre.

Utunk végállomása Nagybörzsöny, ahol több látnivalót is megnézünk. Az Árpád-kori település a Börzsöny-patak partján sok érdekes látnivalót kínál. 13. századi román stílusú kis falusi temploma a Szent István templom egy dombtetőn, a falu szélén fogadja az ide érkezőket. Másik különleges temploma a Bányásztemplom, mely gótikus stílusban épült, elődjét valószínű a XIII. században a németek építették. A patak vizét malom meghajtására használták a XVI. század óta. A teljes épségben fennmaradt műemlékét az Antal-féle malmot a XIX. században építették, ma a turisták számára nyitva áll. Különleges gyűjtemény Kókai Géza szépművészeti fafaragások kiállítása. Országosan szép egyedi munkák, csipkeszerű fafaragások láthatók itt. Budapestre várható visszaérkezés, 19-20 óra között. Belépők: kb. 5.000,- Ft/fő

 


Részvételi díj: 18.990,- Ft/fő
 Akciós ár: 10.990,- Ft/fő 

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő
Program változtatás jogát fenntartjuk!


Részvételi díj: 18.990,- Ft/fő
 Akciós ár: 10.990,- Ft/fő 

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő
Program változtatás jogát fenntartjuk!